Je professionele doelen bereiken is vooral een kwestie van durven: Falen EN slagen. Om uiteindelijk je professionele droom te kunnen leven.
Verrassend genoeg is het vaker de ‘straalangst’ die ons succes in de weg zit, dan de ‘faalangst’.
De overtuiging: “wie ben ik om succesvol te zijn?” Dit is een krachtige, vaak onbewuste reden om niet de weg te kiezen die jou brengt waar jij wilt zijn.
Die ons ervan weerhouden om DAT te kiezen waar we energie van krijgen. Dit gaat verder dan kiezen om je eigen pad te bewandelen. Wat op zich al een mega stap is.
Het is dan goed om te beseffen dat jij achter het stuur zit van je eigen gedachten en overtuigingen. En niet andersom. Jij kiest wat jij denkt en voor mogelijk houdt.
Soms betekent dit dat om vooruit te komen je eerst uit je huidige denkpatroon of werkstijl moet komen. Zodat je stappen durft te maken, naar waar jij wilt komen. Onthoud hierbij ‘moed is niet roekeloos zijn’. Moed is ‘dat doen waar je eigenlijk bang voor bent’.
Om een begin te maken in jouw moedige, bewuste beslissingen voor de toekomst, heb ik een drietal vragen voor je. Ze zijn onderdeel van de vragen die ik gebruik in mijn programma’s en trainingen.
Ik help mijn klanten hiermee om effectief uit die overtuiging of dat patroon te stappen; om daar te komen, waar zij willen zijn.
Neem de tijd om de vragen te beantwoorden. Lees de vraag, laat het even los en lees hem een paar dagen later, opnieuw. Schrijf dan pas je antwoord op. In ons onbewuste denkproces gebruiken we namelijk een veel groter deel van onze hersenen dan tijdens de bewuste fase. Dus door het even ‘los te laten’ kom je tot diepere analyses en inzichten.
1. Wat is je specifieke doel hier?
Deze vraag helpt je uit te vinden waar je besluiteloosheid vandaan komt. Soms is je doel te breed. Het gaat dan om een lange termijn doel, waar meer praktische, kleinere doelen aan vooraf gaan. Probeer deze stappen voor jezelf te bepalen. En bekijk dan welke stap je nu neemt.
Soms is de stap of de beslissing die je overweegt geen beweging richting je doel. Vraag jezelf in dit geval af:
- wat betekent dit voor de stap of mijn beslissing?
- wat betekent dit voor mijn doel?
2. Wat heb je er aan om niet te beslissen/ niet de stap te nemen?
Vaak is er een (onbewuste) reden waarom je de stap/ beslissing niet maakt.
Dat kan angst zijn. Een belemmerende gedachte over jezelf, een ander of de organisatie. Soms wil je eigenlijk niet of heb je een onderbuik gevoel. Nagaan wat het voordeel voor jou is om de beslissing/stap niet te maken, dus te blijven waar je bent, kan je verhelderende informatie hierover geven.
3. Wat zou je beslissen/ doen als het precies zo gaat als jij zou willen?
Deze vraag kan je nieuw perspectief bieden.
Voorbij het punt waar je nu de obstakels ervaart. Door je ideale situatie in te beelden, kom je weer terug bij je primaire verlangen waarom je iets wilt. En kijk je verder dan het obstakel wat je nu ziet.
Kortom, …
Ben jij klaar om te groeien?